S-a încheiat prima etapă a procesului de omologare a patinoarelor
Federația Română de Hochei pe Gheață a demarat, înaintea începerii noului sezon hocheistic, un proces de omologare a patinoarelor din întreaga țară, necesar înscrierii acestora în «Registrul bazelor sportive omologate». "Normele metodologice privind înscrierea bazelor sportive în Registru au fost publicate prin ordinul nr. 359 al Ministerului Tineretului și Sportului (în prezent Agenția Națională pentru Sport), în 2022. "În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a Ordinului, federaţiile sportive naţionale ar fi trebuit să elaboreze criteriile şi condiţiile de omologare, iar în termen de maxim un an de la acel moment, titularii dreptului de proprietate/administrare sau folosinţă a bazei sportive aflate în exploatare aveau obligaţia înregistrării acestora în «Registrul bazelor sportive omologate»", a explicat Benedek Árpád Csaba, secretar general al FRHG.
Regulamentul FRHG, aprobat în luna
mai
La nivelul federației noastre, în ședința Biroului Federal din luna mai, a fost aprobat "Regulamentul de omologare a patinoarelor", prin hotărârea nr 26/14.05.2024, regulament ce se regăsește pe site-ul oficial (https://www.frhg.ro/patinoare/). "Din păcate, la preluarea Federației, am constatat că nu a fost elaborat și aprobat noul regulament de omologare, iar la majoritatea patinoarelor nu am găsit procesele verbale și decizile cu valabilitatea omologarii", a spus secretarul general al FRHG.
În etapa a doua vor fi incluse
"baloanele"
În prima etapă a acțiunii, mai exact în lunile august și septembrie, comisiile de omologare au vizitat cele 8 patinoare din țară, iar în etapa a doua vor fi incluse în această procedură "baloanele".
Există trei categorii de patinoare, de nivel 1 (pentru Campionatele Naționale, jocuri internaționale pentru seniori), 2 (Campionatele Naționale pentru seniori, jocuri internaționale pentru junior), respective 3 (Campionatele Naționale pentru senioare, juniori). Cele 8 patinoare omologate în urma primei etape sunt Patinoarul Artificial Cârța (nivel 2), Patinoarul Olimpic "Berceni Arena" (2), Patinoarul "Vákár Lajos" Miercurea Ciuc (1), Patinoarul "Olimpic" Brașov (1), Patinoarul Artificial Gheorgheni (1), Patinoarul "Allianz Țiriac" Otopeni (2), Patinoarul " Deme László" Târgu Secuiesc (2) și Patinoarul Artificial "Dunărea" Galați (1). Regstrul de omologări, poate fi, de asemenea, găsit pe site-ul FRHG, la linkul https://www.frhg.ro/patinoare/. "Procedura omologării este o etapă obligatorie şi premergătoare înscrierii în «Registrul bazelor sportive omologate». Federaţiile sportive naţionale şi federaţiile sportive internaţionale sunt autorităţile competente de omologare a unităţilor de practicare a sportului, în conformitate cu statutele şi regulamentele acestora. Omologarea se face pe ramuri/probe sportive. O federaţie sportivă naţională poate omologa o întreagă bază sportivă doar dacă aceasta este dedicată integral practicării unei singure ramuri sportive", a mai precizat oficialul.
Omologarea este valabilă timp de
maxim trei ani
Dacă o unitate de practicare a sportului
îndeplineşte condiţiile, poate fi omologată la mai multe ramuri sportive de
către federaţiile sportive naţionale. Spre exemplu, o sală de jocuri poate fi
omologată la baschet, volei, handbal, un bazin poate fi omologat atât la
nataţie, cât şi la polo, etc. "Dacă autorităţile competente de omologare nu
prevăd altfel, omologarea acordată este valabilă timp de 3 ani de la data
emiterii documentului de omologare a bazei, cu condiția menținerii parametrilor
pentru care baza a fost omologată, precum și cu menţinerea neschimbată a
criteriilor de omologare. Fiecare federaţie sportivă naţională hotărăște, prin
regulament propriu, condiţiile în care se poate prelungi termenul sau, dacă
este necesar, reluarea întregului proces de omologare", a încheiat Benedek Árpád Csaba.