România va găzdui ediția de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European din 2027

2024.06.08

Oraşul Braşov a primit, vineri, organizarea celei de-a 18-a ediţii de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) din 2027, decizia fiind luată în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Comitetelor Olimpice Europene (EOC) care s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului din Bucureşti.

Astfel, o nouă competiție majoră de hochei urmează să fie găzduită de țara noastră. În afara compeiției de hochei, FOTE 2027 va include alte nouă discipline sportive: schi alpin, schi fond, sărituri cu schiurile, snowboard, biatlon, schi alpinism, patinaj artistic, short-track şi curling, iar competiţiile ar putea avea loc în diverse locaţii precum Braşov, Poiana Braşov, Predeal, Râşnov, Cheile Grădiştei, Cârţa, Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc.

"Este o continuare a tradiţiei începută în 2013, când România şi oraşul Braşov au găzduit de asemenea FOTE de iarnă. Aşa că suntem foarte bucuroşi să avem organizatori foarte bine pregătiţi pentru următoarele competiţii. Viitorul sportului olimpic în Europa se anunţă unul strălucitor, chiar dacă azi traversăm timpuri mai puţin liniştite din punct de vedere geopolitic", a spus Spyros Capralos, preşedintele EOC

"În 2013 am organizat ediţia de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European la Braşov şi a fost un mare succes la acea vreme. Acum bineînţeles că beneficiem de infrastructura aferentă pentru sporturile de iarnă. Ea s-a îmbunătăţit chiar, iar până în 2027 vom ajunge cu sprijinul Guvernului României la nivelul optim pentru a putea organiza în cele mai bune condiţii această competiţie", a declarat și preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu.

Buget total estimat: 17,5 milioane de euro

Guvernul a aprobat, joi, prin memorandum, depunerea candidaturii României pentru a organiza Festivalul Olimpic al Tineretului European, la Braşov, în anul 2027. Bugetul total estimat este de 17,5 milioane de euro, acoperind cheltuieli de organizare şi modernizare a infrastructurii sportive, finanţate din subvenţii EOC, bugetul de stat, bugetele locale, taxe de participare şi sponsorizări.

FOTE se desfăşoară bianual, în ediţii de vară şi iarnă, sub egida Asociaţiei Comitetelor Olimpice Europene (EOC) şi Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), are o durată de maximum opt zile şi reuneşte tineri din 50 de ţări europene.

FOTO Comitetul Olimpic și Sportiv Român