Începe cel mai mare program de formare a arbitrilor din România

2024.08.28

Federația Română de Hochei pe Gheață are plăcerea de a anunța lansarea celui mai mare și cuprinzător program de formare a arbitrilor de hochei pe gheață din toate timpurile, din țara noastră. Această inițiativă ambițioasă beneficiază de un sprijin internațional semnificativ, întrucât Federația Internațională de Hochei pe Gheață (IIHF) contribuie cu 48 de mii de franci elvețieni, iar Federația Română de Hochei pe Gheață adaugă încă 10 mii de franci elvețieni pentru succesul programului care are ca partener profesional Federația Maghiară de Hochei pe Gheață.

Programul, care începe cu un seminar de trei zile organizat la Cârța, între 30 august și 1 septembrie, are ca scop ridicarea nivelului de arbitraj în hocheiul pe gheață din România la standarde internaționale, acordând o atenție deosebită formării arbitrilor începători. Prin această inițiativă, nu doar că se vor îmbunătăți cunoștințele tehnice ale arbitrilor, dar se dorește și întărirea colaborării între comunitățile de arbitri din România și Ungaria.

Programul de formare este compus din mai multe elemente. Acesta va include sesiuni teoretice și practice pe parcursul sezonului 2024-2025. Astfel, arbitrii vor participa la seminarii regulate, menite să aprofundeze cunoștințele despre regulamente și să îmbunătățească aplicarea lor practică. În același timp, vom introduce un program de mentorat, în cadrul căruia arbitrii începători vor fi ghidați în dezvoltarea și în construirea carierei lor de către mentori experimentați.

Asigurarea condițiilor tehnologice este, de asemenea, esențială pentru a garanta o dezvoltare pe termen lung. În perioada următoare, vom implementa un sistem de analiză video online, astfel încât, cu ajutorul celor mai moderne tehnologii, arbitrii să-și poată analiza performanțele, ceea ce le va permite să-și corecteze greșelile. De asemenea, vom crea un sistem online de management al arbitrilor. Aceasta va fi reprezentat de o platformă digitală care va facilita administrarea și managementul activității arbitrilor, inclusiv desemnarea lor la meciuri, comunicarea, evaluarea performanței și plățile.

Un alt aspect important este faptul că o parte dintre arbitrii care participă la program vor avea ocazia să obțină o experiență internațională semnificativă.

Nagy Attila-Ferenc, președintele Federației Române de Hochei pe Gheață, a declarat că a fost important pentru federație să aplice pentru acest program, deoarece de ani de zile se observă că arbitrii din țară se confruntă cu mari dificultăți. "Am văzut că, atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ, comunitatea arbitrilor a avut de suferit. Considerăm că este de datoria noastră să ridicăm formarea arbitrilor la cel mai înalt nivel posibil, deoarece acest lucru va duce la îmbunătățirea calității jocului". Președintele FRHG a adăugat că recrutarea noilor arbitri este esențială, deoarece extinderea campionatelor și apariția mai multor categorii de vârstă au generat mult mai multe meciuri. "Trebuie să ajungem la un nivel la care să avem un număr suficient de arbitri bine pregătiți pentru fiecare meci", a subliniat liderul federației.

Csata Attila, președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, a explicat că, în ultimele decenii, echipele au progresat mult, dar dezvoltarea arbitrajului nu a fost o prioritate pentru nimeni. "Aș spune că am mers în direcții opuse. Noul corp de arbitri, împreună cu noua conducere a federației, și-au asumat sarcina de a recupera acest decalaj. Suntem bucuroși că beneficiem de sprijinul federației naționale, al celei maghiare și internaționale și le mulțumim tuturor celor care participă la organizarea acestor sesiuni de formare". Csata a subliniat că obietivul este acela ca prin acest program arbitrii să fie din ce în ce mai bine pregătiți pentru meciuri. "Ne dorim ca arbitrii care oficiază meciurile să aibă un nivel de cunoștințe și de pregătire care să motiveze pozitiv generația următoare. Dorim ca ai noștri colegi să fie mândri că arbitrează meciuri și, bineînțeles, să reprezinte cât mai bine țara noastră la nivel internațional", a declarat liderul corpului de arbitri.

Rédai Botond, coordonatorul programului, a preczat că interesul crescut arată că era nevoie de mult timp de un astfel de program de dezvoltare. "În prima etapă, peste 80 de persoane și-au manifestat interesul pentru participarea în program. Avem un număr semnificativ de arbitri activi, dar cel puțin o treime sunt noi veniți. Acest număr este unul considerabil, având în vedere că, în anii anteriori, numărul arbitrilor care oficiau meciuri nu depășea 30. Dar nu ne mulțumim cu aceste cifre, vom continua recrutarea de noi arbitri pe tot parcursul sezonului. Am creat un program profesional care asigură formarea arbitrilor pentru mai mulți ani, punând accent pe dezvoltarea generațiilor viitoare. Dorim să facem atractivă cariera de arbitru", a subliniat coordonatorul programului.

Prin acest program, Federația Română de Hochei pe Gheață își reafirmă angajamentul de a asigura o dezvoltare sustenabilă pentru comunitatea arbitrilor, contribuind astfel nu doar la creșterea calității sportului, ci și la întărirea coeziunii în comunitatea hocheiului pe gheață.

________________________________________

Informații în legătură cu programul de dezvoltare:

  • Nagy Attila-Ferenc, președintele Federației Române de Hochei pe Gheață, Tel.: 0722 860 791
  • Csata Attila, președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Tel.: 0723 125 099
  • Rédai Botond, coordonator program de dezvoltare, Tel.: 0744 580 518