Federația Română de Hochei declară 2024 anul Centenarului

2024.01.24

În acest an hocheiul românesc atinge o bornă importantă în lunga sa existență, pe 24 ianuarie 2024 se vor împlini 100 de ani de când acest sport a început să devină un sport cunoscut și apreciat în România. Practic, într-o zi de 24 ianuaire 1924, Iorgu Arsenie, un renumit practicant al bobului în acea perioadă, a făcut posibilă afilierea României la Liga Internațională de Hochei pe Gheață, precursoarea Federației Internaționale de Hochei pe Gheață. În perioada la care facem referire, în România, încă nu exista o activitate organizată, dar afilierea la forul internațional a creat noi oportunități și a dus implicit la dezvoltarea hocheiului în țara noastră.

Federația Română de Hochei pe Gheață pregătește în acest an Centenar, festivități, evenimente care să promoveze hocheiul, sărbătorind astfel 100 de ani pe care îi împlinește sportul cu crosa și pucul. Centenarul va cuprinde perioada 24 ianuarie 2024 - 3 ianuarie 2025.

24 ianuarie face referire la momentul afilierii la LIGH, precursoarea FIHG, 3 ianuarie fiind sărbătorirea celor 100 de ani de la înființarea primei echipe de hochei din România, Brașovia Brașov.


Cu ocazia Centenarului venim cu câteva inițiative, în premieră, vizând viitorul hocheiului românesc, pentru ca acesți primi 100 de ani să primească respectul cuvenit.

  • În anul Centenarului dorim să alcătuim o echipă națională feminină, la categoria de vârstă U18, care să poată participa la Campionatul Mondial. Va fi o premieră în ceea ce privește hocheiul feminin, un nou început, prin care dorim să ne apropiem cât mai mult de elita mondială.
  • O altă inițiativă, tot în premieră, este înființarea unui Hall of Fame al hocheiului românesc din care să facă parte cele mai reprezentative personaliatăți ale acestui sport.
  • Vom face toate demersurile necesare pentru ca România să găzduiască următoarea ediție a Campionatului Mondial de seniori, desigur partidele din grupa valorică în care este implicată echipa noastră națională. De asemenea, luăm în calcul organizarea în România a unuia dintre Campionatele Mondiale de junori.
  • Readucem în actualitate, și vom organiza an de an, Gala Hocheiului Românesc, în cadrul căreia vom premia rezultatele și performanțele obținute de-a lungul anului.
  • Vom alcătui un material care să cuprindă cele mai importante momente din cei 100 de ani ai hocheiului românesc.
  • De asemenea vom organiza meciuri de gală, turnee, festivități, toate având rolul de a sărbători Centenarul.
  • Fiecare competiție, eveniment organizat de-a lungul acestui an va evidenția una dintre pesonalitățile hocheiului românesc, cu referire la Centanar și la trecutul acestui sport.

Este o oportunitate pentru hocheiul românesc, ca acum, la sărbătorirea celor 100 de ani, să privim în urmă la ceea ce am realizat, dar mai ales să conștientizăm unde ne aflăm în acest moment, și să facem pași importanți în viitor.

Privind în trecut, la generațiile de succces, cu participări notabile la Campionatele Mondiale și Jocurile Olimpice, ne obligă să ne concentrăm cu responsabilitate la dezvoltarea hocheiului din România în anii care vin. Ca să construim pentru viitor, trecutul, cunoașterea istoriei hochieului românesc, performațele obținute, sunt o temelie importantă. La fel de importantă este, însă, și popularizarea acestui sport la monentul de față. Pentru ca aceste trei deziderate să se materializeze, începând cu anul Centenarului și anii care vor urma, toți participanții la activitatea hocheistică trebuie să depună o muncă asiduă în care să se regăsească profesionalismul și pasiunea pentru acest sport.

De ce este 2024 anul Centenarului ?

În 1924, în România, nu exista o formă organizată pentru practicarea hocheiului. Cu toate acestea, la vremea respectivă, la Cluj-Napoca și Brașov au existat încercări temerare de a aduce în atenție acest sport. La Cluj-Napoca, în luna februarie a anului 1923 s-a disputat o partidă, prima întâlnire între reprezentantele a două orașe consemnându-se pe 27 ianuarie 1924.

Deși hocheiul pe gheață făcea pași timizi în țara noastră, un eveniment de o importață maximă a avut loc cu ocazia Jocurilor Olimpice de Iarnă din 1924, găzduite la Chamonix. Atunci, Iorgu Arsenie a cerut afilierea României la Liga Internațională de Hochei pe Gheață, precursoarea Federației Internaționale de Hochei pe Gheață, care în prezent este forul mondial al acestui sport.

Această inițiativă a fost posibilă datorită hotărârii F.S.S.R-Federația Societăților Sportive din România, din data de 4 noiembrie 1923, privind afilierea. Din lipsă de fonduri, însă, F.S.S.R nu a putut trimite un reprezentant la Congresul Sporturilor de Iarnă, astfel că rolul și l-a asumat Iorgu Arsenie, care oricum participa Congres. Solicitarea înaintată de acesta a fost votată în unanimitate.

Mai târziu, pe 15 februarie 1930 a fost înființată Fedrația Română de Sporturi de Iarnă-F.R.S.I, pentru ca Federația Română de Hochei pe Gheață să se constituie pe 10 noiembrie 1934.