Echipa națională de seniori se pregătește pentru calificările la Jocurile Olimpice

2024.02.04

În curând, la Cardiff, echipa națională de seniori a României va avea parte de o provocare importantă. Orașul din Marea Britanie va fi gazda partidelor din Grupa H, contând pentru a treia fază a calificărilor la Jocurile Olimpice, grupă din care alături de România mai fac parte Marea Britanie, China și Serbia. Ocupanta primei poziții va primi dreptul de a evolua în următoarea fază a calificărilor.

La Jocurile Olimpice de Iarnă, care vor avea loc în 2026, la Milano-Cortina, turneul de hochei pe gheață va aduna la start 12 echipe naționale. Dintre acestea, nouă se cunosc deja, alături de Italia, țara gazdă, mai fiind deja calificate primele opt clasate în ierarhia mondială, Canada, Finlanda, Rusia, Statele Unite, Germania, Suedia, Elveția și Cehia.

Pentru celelate trei locuri rămase libere se vor disputa partide de calificare. Echipele naționale clasate pe locurile 9-17 în clasamentul mondial au obținut deja dreptul de a evolua în ultima fază a calificărilor, urmând a fi împărțite pe trei grupe. Câștigătoarele celor trei grupe vor obține calificarea la Jocurile Olimpice. Pentru un loc în una din cele trei grupe se luptă și România, aceasta fiind posibilă dacă se impune în turneul de la Cardiff.

Pe scurt, Românie trebuie să câștige turneul de calificare de la Cardiff pentru ca în luna august, având trei adversari mai bine cotați, să poată continua drumul care duce la Jocurile Olimpice.

Calificările la Jocurile Olimpice reprezintă totodată și o bună oportunitate de a pregăti participarea la Campionatul Mondial, Divizia I/A, care va avea loc în luna aprilie, la Bolzano.

În cadrul turneului de calificarea de la Cardiff, din perioada 8-11 februarie, România le va întâlni, în ordine, pe Serbia, China și Marea Britanie. Înainte de aceasta va avea loc un cantonament de pregătire la Budapesta. Locul a fost ales datorită faptului că în această perioadă, majoritatea sportivilor care compun echipa națională a României, au disputat partide din Erste Liga în Ungaria.

Program:

8. februarie 18:00 România - Serbia

10. februarie 17:00 România - China

11. februarie 21:00 Marea Britanie - România

Echipa națională de seniori a României

Portari:
Tőke Zoltán - CSM Corona Brașov
Adorján Attila - SC Miercurea Ciuc

Fundași:
Matias Haaranen - ACSH Gheorgheni
Imre Patrik - ACSH Gheorgheni
Bors Huba - CSM Corona Brașov
Farkas Tamás - CSM Corona Brașov
Gecse Hugó - SC Miercurea Ciuc
Ferencz-Csibi Róbert - SC Miercurea Ciuc
Salló Alpár - SC Miercurea Ciuc

Atacanți:
Péter Balázs - SC Miercurea Ciuc
Rokaly Szilárd - SC Miercurea Ciuc
Részegh Tamás - SC Miercurea Ciuc
Yevgeni Skachkov - SC Miercurea Ciuc
Albert Zagidullin - CSM Corona Brașov
Gajdó Balázs - CSM Corona Brașov
Molnár Zsombor - CSHC Fenestela 68
Vladislav Teamriuc - CSM Galati
Andrei Filip - CSA Steaua București
Sándor-Székely Ottó - ACSH Gheorgheni
Rokaly Norbert - SC Miercurea Ciuc
Kovács Mátyás - CSM Corona Brașov
Căsăneanu Eduard - SC Miercurea Ciuc

Staff:
Dave MacQueen – antrenor principal
Góga Attila – antrenor secund
Todor Krisztián – antrenor secund
Császár Róbert – manager de echipament
Vescan Adrian - kinetoterapeut