Obectiv îndeplinit, „Mondial” de vis pentru „tricolori”

2024.05.06


Echipa națională a României a avut parte de, probabil, cea mai grea grupă de Campionat Mondial din ultimii ani. În Italia, băieții lui Dave MacQueen au avut parte de adversari foarte puternici, iar unicul gând realist la care puteam spera înainte de debut era evitarea retrogradării. Iar acest obiectiv a fost atins, însă evoluția Diviziei I/A a fost una plină de dramatism, dar și de echilibru, iar "tricolorii" ne-au făcut mândri și chiar ne-au îndemnat să visăm frumos.

Două înfrângeri în primele două partide, același scor 6-1 contra gazdei Italia și a Sloveniei, nu i-au descurajat pe hocheiștii noștri sau pe membri staff-ului, astfel că ceea ce a urmat putem spune că a fost de poveste. Un succes istoric cu Ungaria (2-1) și două victorii la fel de frumoase cu echipele asiatice ale grupei, 3-2 contra Coreei de Sud, respectiv 4-2 contra Japoniei, nu doar că au asigurat îndeplinirea fără emoții a obiectivului, dar ne-au dat "aripi" să sperăm, pentru o după amiază, chiar la o promovare incredibilă. N-a fost să fie, însă experiența de la Bolzano ne va rămâne mult timp în minte!

Ungaria a ocupat primul loc în clasament, cu 11 puncte, urmată de trei echipe cu câte 9 puncte, Slovenia, Italia şi România (departajarea s-a făcut în urma rezultatelor directe), Japonia, 4 puncte, Coreea de Sud, 3 puncte.

De remarcat, echipa noastră a terminat grupa pe locul 4, la egalitate de puncte cu ocupanta locul 2, Slovenia, care a promovat în Divizia de Elită 2025, alături de Ungaria. Chiar dacă nu a reușit promovarea, naționala României a reușit o performanță remarcabilă, având în vedere că victoria împotriva Coreei de Sud a venit în inferioritate numerică, iar Japonia nu mai fusese învinsă de România într-un meci direct decât de două ori în ultimele 8 disputate, una dintre cele două victorii fiind cea de sâmbătă.

Ca urmare a rezultatelor de la Mondiale - locul 4 în Divizia I, grupa A - România se află printre cele mai bune 20 de naționale ale lumii, cea mai bună clasare din 1996 încoace.

"Uau, ce experiență! De necrezut! Băieții au jucat în forță, au jucat atât de bine! Știam când am intrat în acest turneu că toate cele cinci echipe adverse au fost recent în divizia superioară și știam că va fi greu. Cu siguranță nu am fost cea mai calificată echipă, cu siguranță nu am fost cea mai rapidă echipă, dar am jucat după o anumită tactică, am urmat un plan de joc și acești băieți au înțeles exact cum trebuie să jucăm. Meritul le revine lor. Sunt un grup grozav de jucători. Toți au luptat unul pentru altul. Nu a contat cine a marcat golurile, cine a primit pase decisive, cine a făcut salvari, cine a blocat lovituri, uralele și emoția ai fost fantastice. Chiar am ajuns să experimentez ce însemnă pentru jucătorii români să-și pună acel tricou și să reprezinte România la Campionatele Mondiale. Incredibil. De necrezut. Am fost emoționat să vorbesc cu niște jucători după aceea când mi-au mulțumit mult că am venit la bord și că am condus echipa. Dar toată lumea, inclusiv antrenorii asistenți, personalul de suport, jucătorii merită atât de mult credit pentru că, știi, nu suntem siguri că acest lucru se va întâmpla din nou, să poți câștiga trei meciuri în prima divizie sau a doua divizie. Este un motiv de mândrie pentru tot restul vieții. Le vor putea spune copiilor, nepoților, ce realizare imensă au avut și ar trebui să fie atât de mândri de ei înșiși. Și asta le-am spus după meci: bucurați-vă de moment, meritați asta. A fost o experiență fantastică! Și mi-a plăcut foarte mult să fiu în preajma acestui grup pentru că le păsat foarte, foarte mult să cânte pentru România!", Dave MacQueen, antrenor principal.

  • România – Italia 1-6 (0-2, 1-2, 0-2): a marcat Reszegh.
  • România – Slovenia 1-6 (1-1, 0-3, 0-2): a marcat Zagidullin.
  • România – Ungaria 2-1 (0-0, 0-0, 2-1): au marcat Péter și Sándor-Székely.
  • România – Coreea de Sud 3-2 (1-0, 1-0, 1-2): au marcat Gliga, Sándor-Székely și Péter.
  • România – Japonia 4-2 (2-1, 1-0, 1-1): au marcat Gliga, Skachkov, Rokaly Sz. și Haaranen.